Veelgestelde vragen

Algemeen

Algemeen

Waar is Vix te gebruiken?

Vix is te gebruiken voor iedereen met een adres in Nederland. Vix is vooral voor Alkmaar & regio, (BUCH en HAL gemeentes) als je bent aangemeld bij onze samenwerkingspartner Circuit Nederland dan kun je betalen met Vix in Alkmaar & Omgeving.

Het is mogelijk om met leden van andere communities te betalen in Vix, (bijvoorbeeld Utrechtse euro's) mits jouw community dat toelaat.

Kan men als lid van Circuit Nederland lid zijn van meerdere communities?

Nee, als lid van Circuit Nederland kunt je slechts lid zijn van 1 community. Wel is het mogelijk om met leden van andere communities te betalen in @ndere euro’s, mits jouw community dat toelaat.

Hoe werken lokale, regionale en nationale communities samen binnen Circuit Nederland?

Leden (zowel bedrijven als particulieren) van de ene community kunnen betalen aan leden van alle andere communities, of een bepaalde community moet besluiten dit niet toe te staan. De samenwerkende communities zorgen ervoor dat de waarde van alle lokale munten gelijk is.

Het volume aan bedrijven binnen de ene community versterkt zo de kracht van het netwerk als geheel en daarmee ook de kracht van de andere communities. Het profiel en aanbod van je bedrijf is ook zichtbaar voor leden van andere communities. Er zit een zoekfunctie in de app.

Wat als er in Alkmaar & regio nog niet veel bedrijven lid zijn? waar kan ik Vix dan besteden?

Zeker als we je vragen om lid te worden om Vix te helpen groeien, is dat een goede vraag. Als je het niet lokaal kunt uitgeven, kun je drie dingen met Vix doen:

• Neem contact op via contact@vix.nl, dan gaan wij met jou kijken hoe we de ketens kunnen sluiten, dus je leveranciers vragen of ze mee willen doen, liefst samen met jou.

• Je kunt het uitgeven bij een andere community. De samenwerking tussen communities vergroot zo het aantal bestedingsmogelijkheden, zodat je zelfs in de beginfase al meer aan je Vix hebt. Als dit betekent dat er meer geld naar sommige communities vloeit dan naar andere, kunnen de benadeelde communities een wisselkoers instellen om het kopen binnen de community relatief goedkoper te maken.

• Als derde maar laatste optie, met je bedrijf kun je met Vix gewoon euro’s uit het garantiefonds kopen. We hebben minstens 103% van de benodigde euro’s in het garantiefonds. Dit kost 0,5% "bailout fee" vrijvertaald uitkoop kosten, waarom? We willen graag dat je Vix zo lang mogelijk in de kringloop blijft voor meer verbinding en om lokaal de economie te versterken, vandaar deze drempel.

Hoe vind je bedrijven die meedoen aan Vix, Circuit Nederland en andere communities?

De belangrijkste manieren zijn via je naam en jouw branche en diensten; je kunt in je profiel een branche kiezen volgens de indeling die de KvK ook hanteert en los daarvan een omschrijving van jouw diensten en producten invullen.

Als je daar bijvoorbeeld “film, animatie, storytelling” invult, wordt je gevonden als iemand op “animatie” zoekt. Daarnaast kunnen leden je vinden via jouw locatie op de kaart of door te zoeken naar bedrijven in de lijst deelnemende bedrijven.

Extra zoekfuncties die inspelen op de gunfactor tussen leden zijn de velden “Lid van een broodfonds” en “Klant bij Triodos”. Dan kunnen leden daarop filteren als zij bedrijven zoeken en heb je dus een grotere kans dat je gevonden wordt. Dus vul je profiel volledig in, ook je website in je profiel vermelden werkt handig. Op je website kunnen geïnteresseerde klanten dan verder rond kijken naar jouw aanbod van diensten en producten.

Welke communities doen allemaal mee in Circuit Nederland?

Actieve communities vindt je op de website van Circuit Nederland onder de kop “Welke communities zijn er al?”.

Ik lees dat je je Vix ook in andere communities kunt besteden. Is dat dan wel goed voor de lokale economie?

Wij steunen handel tussen communities. Wat daarbij belangrijk is, is dat die handel in balans gebeurt. Als een community merkt dat er meer @nder geld naar andere communities stroomt dan andersom, kan de community besluiten om een wisselkoers in te stellen, zodat binnen de community kopen relatief goedkoper wordt en de balans hersteld wordt. Dat kan met euro’s niet, dus daarom is @nder geld een beter ruilmiddel voor de lokale handel.

Heeft betalen met Vix meer effect dan gewoon met euro

Ja zeker. Als je met euro’s lokaal betaalt bij een bedrijf, weet je niet waar dat bedrijf of het volgende ze daarna besteedt. Die euro's kunnen dan zomaar weg zijn uit de regio.

Met Vix is juist zeker dat iedereen die zich aansluit ook mee blijft doen met lokaal kopen en betalen, zeker dus dat Vix en het kapitaal in de regio blijft en uiteindelijk misschien zelfs weer in je eigen digitale portemonnee belandt. Zo kan iedereen bijdragen aan een betere verbinding en een lokaal, sterke economie,die de regio tot bloei brengt.

Ik hoor dat Vix extra geld voor de lokale economie is. Kan het Circuit dat waarmaken?

Ja. De communities kunnen namelijk ook geld dat normaal gesproken pas over een aantal maanden zou komen, nu alvast gebruiken. Dat kan zolang we zeker weten dat het geld ook komt en we dat toekomstige geld daar bovenop ook nog eens verzekeren. Een voorbeeld: een rekening die over 90 dagen betaald gaat worden door Philips aan een lokale ondernemer, dat is dus geld dat normaal gesproken pas over 90 dagen voor extra omzet kan gaan zorgen in de lokale economie – een flinke domper voor veel kleine lokale ondernemers die die liquiditeit hard nodig hebben. Gelukkig is er een oplossing: het Circuit verzekert die rekening, en vervolgens krijgt die lokale ondernemer nu al, 90 dagen eerder, rentevrij krediet in het Circuit in @nder geld, met de verzekerde rekening als onderpand. Dat is winst voor de hele lokale economie, want er is nu 90 dagen lang geld dat lokaal circuleert en handel faciliteert. Dat betekent extra omzet voor de leden. De clou waarom dit kan zit hem in een ogenschijnlijk klein detail: online op het rekeningoverzicht van de lokale leden kan namelijk iedereen zien dat er een teller meeloopt met het @ndere geld op hun rekening: die telt in het geval van het voorbeeld met Philips precies 90 dagen af tot de euro’s er zijn. De prijswinnende software-innovatie die dit mogelijk maakt zorgt ervoor dat de teller bij een overboeking met het geld meegaat – hij hoort niet bij de rekening, maar zit als het ware aan het geld vastgeplakt. Dat is nieuw en het is deze innovatie die het Social Trade Circuit uniek maakt. Tenslotte: aan het eind van de 90 dagen zijn er euro’s (ofwel van Philips, ofwel van de verzekering) en die gaan weer naar de dekking voor als iemand met @nder geld euro’s wil kopen. Als de teller op 0 staat kan degene die op dat moment het @ndere geld heeft die euro’s uit het garantiefonds kopen.

Kan ik ook sparen binnen het Circuit?

In de toekomst zullen we ook spaarrekeningen binnen het Circuit aanbieden. Op deze rekeningen zal de lidmaatschapsbijdrage dan niet van toepassing zijn, maar zou u ook geen rente ontvangen. Tot die tijd zult u gewoon in euro’s moeten blijven sparen en fungeert de Vix Handelsrekening als betaalrekening. Initiatieven zoals De Blije Bank zijn druk bezig nieuwe spaarvormen voor jou te ontwikkelen.

Is het Circuit Nederland en Vix wel wettelijk toegestaan? Wat vinden de AFM en DNB hiervan?

De juridisch vorm van het Circuit is die van een netwerk van bedrijven en particulieren die in een besloten omgeving met elkaar handelen en de onderlinge verhoudingen bijhouden in een onderlinge boekhouding. Eens in de zoveel tijd wordt er gecleard, compenseren bedrijven die meer uit het netwerk nemen dan ervoor terugdoen hun voordeel met een geldbetaling. Dit is vergelijkbaar met een commerciële barter organisatie, die op veel plekken in Europa en de wereld, en ook in Nederland al jaren geaccepteerd worden. Volgens de DNB en de AFM is dit dus ook gewoon toegestaan. Dat wij voor voldoende garanties zorgen voor de onderlinge leningen en in onze boekhouding innovaties gebruiken waardoor die clearing zo effectief wordt, dat is puur een interne zaak. Dankzij deze positie kunnen we onderling krediet realiseren en hoeven we niet te werken met het monopoliegeld dat de banken als rentedragende schulden in omloop brengen. Krediet is dan ook rentevrij binnen het Circuit. Nadeel is wel dat er op de achtergrond geen garanties zijn van DNB of ECB. We moeten onze eigen boontjes doppen. En mocht de economie totaal in elkaar klappen en menig bank omvallen, dan is de Vix aan het eind van de rit misschien maar 95 eurocent waard. Maar dat is wel een situatie waarin 20% van het bedrijfsleven binnen een jaar failliet gaat. Wel stelt de wetgeving dat, zolang wij geen overeenkomst met een (duurzame) bank hebben gesloten, er voor particulieren een maximum van 150 Vix geldt dat je per keer met euro’s kunt kopen. Particulieren kunnen wel ongelimiteerd Vix binnen het Circuit verdienen. Voor bedrijven geldt er geen limiet op het aantal Vixen dat gekocht kan worden met euro’s.

Moet ik in het Circuit ook gewoon BTW en inkomstenbelasting betalen?

Omzet/inkomsten verdiend binnen het Circuit moeten gewoon opgegeven worden bij de belastingdienst en uitgedrukt worden in euro’s. Transacties binnen het Circuit zijn ook gewoon BTW-plichtig en ook over de omzet binnen het Circuit moet omzetbelasting betaald worden. Hier gelden dezelfde regels als in euro’s. Als bedrijf stel je ook je factuur gewoon in euro's op, alle bedragen in euro's vermelden, alleen het eindbedrag in Vix. Hierdoor weet de belastingdienst dat je alles in euro's afdraagt.

Wat vindt de overheid hiervan?

Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt diverse initiatieven, meer hierover op www.STRO.nl

Hebben jullie een garantiefonds?

Ja. Het garantiefonds zorgt voor de euro-dekking van Vix. Zo weet een deelnemende ondernemer zeker dat, als hij een bepaalde besteding niet lokaal kan doen, hij altijd euro’s kan kopen met zijn Vix. We streven altijd naar een dekkingsgraad van minimaal 103%. Elke maand publiceren we een rapport door een onafhankelijke derde partij die laat zien hoe het er voor staat met de dekking. We hebben voldoende zekerheden ingebouwd zodat meer dan 30% van de bedrijven in Nederland failliet moet gaan voordat we onder de 100% komen met de dekking – een erg onwaarschijnlijk scenario. Mocht dat toch gebeuren, zal het nog altijd mogelijk zijn om euro’s te kopen met Vix, alleen koopt u dan bijvoorbeeld 99 cent, of 98 cent voor iedere Vix, afhankelijk van de dekkingsgraad.

Wat als de euro instort, werkt het Circuit dan nog steeds?

Ja. Als de euro op instorten staat of is ingestort, kan bedongen worden bij het afsluiten van de kredieten dat die binnen het circuit worden gecompenseerd met de levering van goederen of diensten. Zo wordt de waarde van de Vix puur gebaseerd op productiekracht. De oude euro-prijzen zijn dan slechts een rekeneenheid voor ruilwaarde, net als centimeters dat zijn voor lengte. Dat is het mooie van ons systeem, het gaat alleen om ruilwaarde van diensten en producten.

Wat is het verschil tussen het Circuit en barternetwerken?

Net als in het Circuit handelen deelnemers in Barternetwerken met een eigen betaalmiddel. Het verschil is dat binnen het Circuit dit betaalmiddel na een bepaalde periode buiten het Circuit besteed kan worden, en de waarde ervan beschermd wordt door een dekking in euro’s. Het betaalmiddel van Barternetwerken kan niet buiten het netwerk besteed worden en – onbedoeld – dus ook erg in waarde zakken. In een Barternetwerk moeten succesvolle bedrijven wat ze verdienen per sé besteden bij andere leden. Er breekt nooit een moment aan waarbij buiten het netwerk besteed mag worden. Als gevolg daarvan haken de bedrijven die het meest doen voor andere leden af, omdat het vaak niet lukt hun verdiensten uit te geven omdat er te weinig bestedingsmogelijkheden zijn. Het Circuit heeft dit probleem niet, omdat na een bepaalde termijn de verdiensten altijd buiten het Circuit besteed kunnen worden. Het Circuit is bovendien een samenwerkingsverband tussen allerlei verschillende groepen, ieder met een eigen doelstelling, maar met het gezamenlijke doel een duurzamer geldsysteem te creëren. We hopen dat bestaande Barter-community’s willen proberen om binnen het Circuit met de andere groepen samen te werken. In eerste instantie zonder ruiloptie naar de andere community’s maar zodra de waarde van de ruileenheid stevig verankerd is, kan gewoon meegedaan worden.

Wat is het verschil tussen het Circuit en een P2P-netwerk, zoals een kredietunie of crowdfunding?

Allereerst kan de software van een P2P netwerk geen opdracht om langer lokaal te blijven meegeven aan het geld. Dat kan de software van het Circuit wel, dus zo worden voor leden van het Circuit extra verdienkansen gecreëerd. Ten tweede zijn bij het Circuit de risico’s van kredietverstrekking veel kleiner, en de kosten bijgevolg veel lager vergeleken met P2P netwerken of banken.
Lees verder voor een uitgebreidere uitleg:

P2P (peer-to-peer) netwerken gebruiken samengebracht spaargeld om geld uit te lenen. Dit kan een kredietunie zijn, maar ook crowdfunding werkt volgens dit principe. In feite opereren deze systemen volgens de standaard banken-methode om risico af te dekken: met rente. Hoe hoger de rente, hoe hoger het risico dat een ondernemer de lening niet kan terugbetalen en dus hoe hoger de rentekosten weer moeten worden. Vaak wordt krediet hierdoor zelfs financieel niet eens meer mogelijk, dus gaat dat geld niet als ruilmiddel fungeren voor de lokale economie.
Waarom de kosten en de risico’s lager zijn bij krediet in het Circuit: doordat het risico gedekt wordt met de ledenbijdragen in plaats van met rente, kan de ondernemer het krediet veel gemakkelijker terugbetalen. De kosten van het krediet zijn lager, het risico wordt daardoor lager, waardoor we ook weer minder ledenbijdragen nodig hebben om het risico te dekken.

Registratie

Registratie

Hoe en waar kan ik me inschrijven?

Via deze link kunt u zich inschrijven.

Wat kost deelname?

Lidmaatschapstarieven:

Tarieven Registratie

Lidmaatschap particulieren kost:

15 euro per jaar en mensen kunnen Vix ondersteunen door de hogere opties te kiezen (40, 70, of 100 euro per jaar). Het bedrag boven de 15 euro is een donatie en is aftrekbaar van je belastbaar inkomen omdat STRO, de uitvoerder van Circuit Nederland, waarvan Circuit Alkmaar lid is, een door de Belastingdienst erkend goed doel is (STRO heeft een ANBI-status).

Lidmaatschap bedrijven kost:

Kleinbedrijf (tot 10 medewerkers): €  50,- per jaar
Middenbedrijf (tot 50 medewerkers): € 150,-per jaar
Grootbedrijf (meer dan 50 medewerkers): € 300,-per jaar

Wat is de minimale leeftijd voor een lidmaatschap?

Je moet minimaal 12 jaar oud zijn en als je nog geen 18 bent, moeten je ouders of voogd  toestemming geven. Hiervoor moet één van je ouders of voogd een mail sturen aan  info@circuitnederland.nl  met als bijlage een scan van een ondertekende brief waarin staat dat je toestemming hebt om lid te worden van Circuit Nederland. Zodra wij een ontvangstbevestiging hebben terug gestuurd, kun je je inschrijven. Vanaf je 18de jaar mag je het zelf regelen om lid te worden van Vix.

Waarom betaal ik mijn lidmaatschapsbijdrage in gewone euro

Bedrijven die deelnemen aan Circuit Nederland mogen na een bepaalde periode hun Vix verkopen voor euro’s. Dat geeft bedrijven zekerheid, waardoor ze eerder lid worden. Als de Vix wordt verkocht voor euro is er echter wel kans dat er minder Vix aanwezig is om onderling te handelen. Als we de Vix echt een push willen geven, moeten we zorgen dat er constant nieuwe Vix bijkomt. Om nieuwe Vix te creëren, wordt het lidmaatschapsgeld via een bank-incasso in euro geïnd, waarna Circuit Nederland deze euro’s omzet in Vix. Dat zijn jaarlijks toch weer mooi tienduizenden euro’s extra die voor een termijn beschikbaar gemaakt zijn om onze onderlinge economie in Circuit Nederland te versterken. Om dezelfde reden vragen we ook overheden en particulieren om zo vaak mogelijk Vix te kopen, zodat die voor een lange tijd gaat circuleren in onze lokale economie. Ook de kredieten in Vix brengen voor een vaste looptijd meer Vix in omloop zodat de samenwerking tussen de leden verstrekt wordt.

Waarom betaal ik lidmaatschap?

Het lidmaatschap dient diverse doeleinden. Uit het lidmaatschap kunnen renteloze kredieten verstrekt worden, kosten voor de organisatie die de Vix uitgeeft betaald worden, zoals lidmaatschap kosten van Circuit Nederland, bijhouden van de website en de betaalsoftware, een stukje bekendheid creëren d.m.v. reclame en marketing, en salaris kosten voor de mensen die in dienst zijn van Circuit Alkmaar, de organisatie die de Vix uitgeeft. Besloten ligt hierin dat de salarissen lager liggen dan de "grote" banken mensen verdienen, en dat wij ook nooit bonussen of andere exorbitante bedragen uitkeren t.b.v. zelf verreiking. Wij staan gewoon tussen de mensen in de regio, de Vix is van ons allen, hier hoort een nuchter beleid bij qua salariëring. Wist u dat salaris een verbastering van Salis en Soldij is, romeinse soldaten kregen Soldij, en dat Salis zout is in het Latijns, romeinse soldaten werden betaald in zout.

Waarom wordt ik bij registratie gevraagd of ik Broodfondslid of Triodos klant ben?

Wij ondersteunen initiatieven als broodfondsen en de Triodosbank is een bank die staat grotendeels uit ons gedachtengoed. Als je lid bent van een broodfonds en wilt dat mensen die graag zaken willen doen met broodfondsleden je dan makkelijk kunnen vinden met de extra zoekfunctie. Hetzelfde geldt ook voor Triodos klanten.

Betalen

Betalen

Hoe kan ik betalen en betalingen ontvangen in het Circuit?

Betalingen kunnen op desktop of laptop worden gedaan via de online betaalomgeving. Ga naar vix.nl en klik rechtsboven op 'Inloggen'. Je kunt mobiel betalen met je smartphone via de betaal-app van Circuit Nederland, (beschikbaar voor Android en iPhone). Gebruik van QR-codes maakt betalen snel en simpel. Winkeliers kunnen hun eigen QR-code -stickers krijgen om op de kassa te plakken. (zie ook “Waar vind ik mijn QR-code”).

Het is nu al mogelijk om in de regio Alkmaar betaalpas betalingen in te voeren, maar dat wordt pas zinvol als grote aantallen kassahandelingen per dag plaatsvinden.
De passen zijn uitgerust met de nieuwste technologie van NFC (near field communication) en virtual keyboard beveiliging, waardoor je de pas dus maar even naast een (Circuit-)pinbetaalpunt hoeft te houden om te betalen en je ook voor grotere bedragen veilig met de pas kunt betalen. Als je dit overweegt voor jouw bedrijf of instelling, laat ons dat dan even weten via contact@vix.nl

Waar vind ik mijn QR-code?

Elk lid van Circuit Nederland heeft een eigen QR-code. Met deze code kunnen leden makkelijk en snel Vix naar elkaar overmaken via hun betaal-app.
Je vindt jouw QR-code door in te loggen in je online betaalomgeving via https://vix.nl/ 
Klik op ‘Persoonlijk’ en vervolgens ‘QR-codes’.
Jouw code verschijnt als cijfer en letterreeks. Klik er op en jouw persoonijke QR-code verschijnt. Downloaden en aan de slag.

Drie manieren om met QR te betalen.

Scan de persoonlijke QR-code van degene aan wie je wil betalen.
Kies na 't inloggen op je betaal-app voor 'Betaling'  en 'QR-code scannen'.
Scan de code en je bent dan direct in de betaalomgeving van die persoon of winkel.

Scan de transactie QR-code van degene aan wie je wil betalen.
Degene aan wie je wil betalen, genereert een transactiecode via 'Ontvang QR-betaling'.
Jij scant die code en hoeft vervolgens alleen nog maar op 'Bevestigen' te klikken.

POS-betalingen via de betaal-app
Bedrijven kunnen een activatiecode aanvragen via contact@vix.nl
Daarmee kunnen ze één smartphone voorzien van POS (Point of Sale)
Met meerdere activatiecodes kunnen meerdere werknemers van 't zelfde bedrijf op hun eigen smartphone een bedrijfs-POS installeren.
De winkelier, bezorger of andere ontvanger kan met een POS zonder inloggen direct een transactiecode genereren met een eindbedrag.
Jij scant die code en hoeft vervolgens alleen nog maar op 'Bevestigen' te klikken.

Hoe werkt de dagenteller op mijn rekening?

De dagenteller (we noemen dit de termijn) geeft aan over hoeveel dagen je met je Vix weer gewone euro’s kunt kopen uit het garantiefonds. Dit zorgt ervoor dat de Vix in ieder geval gedurende het aantal dagen van de termijn de lokale economie zal stimuleren.

Krijg ik ook een pincode?

Tijdens het inschrijven via de website heb je een wachtwoord ingesteld, dit is je 'pincode'. Voor de desktop betaalomgeving en de betaal-app, deze zijn het zelfde.
Het is aan te raden een wachtwoord te kiezen dat op de smartphone praktisch is in te toetsen.

Hoe kan ik Vix cadeau doen?

Als je iemands emailadres weet, kun je een origineel cadeau geven: Vix!
Zo betrek je hem of haar ook bij ander geld en anders bankieren. Op dit moment zijn we in het bijzonder op zoek naar meer bedrijven als deelnemer, dus ken je ondernemers, klein of groot, dan is dit een uitstekende manier om Vix bij hen onder de aandacht te brengen.

• Je gaat naar ‘Bankieren’ en vervolgens naar ‘Betaling aan niet-Circuitlid’.

• Vul het email-adres in van diegene die je Vix cadeau wilt geven, het bedrag en evt. een omschrijving en klik op bevestigen.

• Er wordt automatisch een email verstuurd met de melding dat er Vixen zijn ontvangen en dat deze worden overgemaakt na registratie. Tot die tijd blijven ze gereserveerd op je rekening staan. 

• Let op: Om het cadeau te ontvangen, moet diegene zich met hetzelfde e-mailadres registreren dat je hebt opgegeven. Het email-adres kan hij/zij later wijzigen. Hij/zij moet nog steeds voldoen aan de lidmaatschapsbijdrage. Als de begunstigde zich uiteindelijk na een maand nog niet geregistreerd heeft, wordt het cadeaubedrag automatisch weer voor je zelf besteedbaar.

Wat is een referentie?

Met een referentie kun je andere leden een beoordeling geven die vervolgens in hun profiel voor alle leden zichtbaar is. Je kunt hier bijvoorbeeld aangeven hoe je de handel of samenwerking met deze ondernemer hebt ervaren.

Hoe maak je een jaaroverzicht voor mijn boekhouding?

Als je bent ingelogd in de betaalomgeving ga je naar 'Bankieren', dan krijg je een overzicht van jouw handelsrekening.

Voorbeeld Handelsbalans
Via 'Beschrijving' kun je een zoekopdracht invullen en daarna op één van de knoppen klikken.
Via 'Periode' kun je een periode selecteren waarna je alle transacties van die periode op een rijtje krijgt. Klik naar keuze op één van de pictogrammen en je kunt het bestand openen of opslaan als kommageschieden .csv-bestand. Desgewenst kun je 't daarna zelf omzetten in een .xlsx-bestand met kolommen  en opslaan in je administratie.
Bovenaan zie je algemene gegevens van de geselecteerde periode, zoals start- en eindbalans, totaal inkomsten en betalingen (zowel bedrag als aantal) en het netto resultaat van de periode.

Software

Software

Welke betaalsoftware wordt gebruikt door Vix?

Vix maakt gebruik van de door Stichting STRO ontwikkelde betaalsoftware Cyclos 4 PRO. Deze betaalsoftware is in 2014 door de internationale betalingsindustrie bekroond met de prijs voor meest innovatieve betalingssoftware. Wereldwijd zijn er zo’n 10 miljoen mensen die hun dagelijkse betalingen via Cyclos doen, en dit aantal groeit en bloeit met de dag door. De Europese Commissie ondersteunt met het Digipay4Growthproject, verschillende projecten in Europa om de bijzondere innovaties in deze software toe te passen.

Is de software veilig?

Geen enkele banksoftware is volledig immuun voor aanvallen van buitenaf. Denk alleen al aan de mogelijkheid dat iemand het wachtwoord van een ander meeleest terwijl het ingetypt wordt. De beveiliging van systemen berust daarom op het principe dat het teveel moeite moet kosten om de baten van het hacken waard te zijn. Wat dit betreft zijn er goede redenen om zelfs meer vertrouwen in de veiligheid van Cyclos te hebben dan in de veiligheid van conventionele bankensystemen.
Allereerst hebben we natuurlijk een team van bankensoftware experts, dat constant de laatste ontwikkelingen op veiligheidsgebied bijhoudt en implementeert in de software.
De tweede reden waarom Cyclos erg veilig is zit hem echter niet in de software: het zit hem in het feit dat een potentiële dief er niet met het geld ‘vandoor’ kan. Het gehele systeem is digitaal; een grote piek in transacties kan dus gemakkelijk getraceerd worden naar eventuele kwaadwillenden. Het geld in het systeem kan niet direct omgewisseld worden naar anonieme bankbiljetten en een kwaadwillende zou dus niet op die manier in de anonimiteit kunnen verdwijnen.
Lees meer over de software op de website van Cyclos.

Woordenlijst

Woordenlijst

Garantiefonds

Het garantiefonds zorgt voor de euro-dekking van Vix.
Zo heeft iemand die Vix wil accepteren altijd zekerheid dat hij of zij ze weer kan uitgeven – vindt hij of zij geen bestedingsmogelijkheid binnen het Circuit, dan kan hij of zij met zijn Vix weer gewone euro’s uit het garantiefonds kopen. We streven altijd naar een dekkingsgraad van 103%. Elke maand publiceren we een rapport door een onafhankelijke derde partij die laat zien hoe het er voor staat met de dekking. We hebben voldoende zekerheden ingebouwd zodat meer dan 30% van de bedrijven in Nederland failliet moet gaan voordat we onder de 100% komen met de dekking – een erg onwaarschijnlijk scenario. Mocht dat toch gebeuren, zal het nog altijd mogelijk zijn om euro’s te kopen met Vix, alleen koop je dan bijvoorbeeld 99 cent, of 98 cent voor iedere Vix, afhankelijk van de dekkingsgraad. Om te fixen dat de Vix de kans krijgt om de lokale economie echt een impuls te geven voordat er weer gewone euro’s mee gekocht worden, hebben we de termijn ingevoerd. Dit is een dagenteller die je kunt zien in jouw rekeningoverzicht. Als deze tot 0 is afgeteld kun je met de Vix weer euro’s te kopen uit het garantiefonds.

Marginale winst

De pure winst die een ondernemer overhoudt van de opbrengst van één extra verkoop.
Als een ondernemer niet op volle capaciteit draait kan hij gemakkelijk een extra verkoop doen zonder dat daardoor zijn vaste lasten stijgen. Dat betekent dat die extra verkoop alleen de variabele kosten hoeft te dekken – de rest van de opbrengst is puur winst! Een deel van die winst bijdragen aan de risicodekking van het krediet van de klant is al snel nog altijd winstgevend, omdat de winstmarge op één extra verkoop vaak erg groot is, en de potentiële klant anders simpelweg het geld niet zou hebben om daadwerkelijk klant te worden.

Termijn

De termijn van Vix geeft aan over hoeveel dagen je met Vix gewone euro’s uit het garantiefonds kunt kopen. Je kunt de gemiddelde termijn zien op jouw Vix Handelsrekening bij Rekeninginformatie. Als je Vixen overmaakt naar een andere rekening krijgen de Vixen van de overboeking deze gemiddelde termijn mee.

Termijn - euro

Een technische naam voor @ndere euro’s, de valuta van Circuit Nederland. Het woord ‘termijn’ verwijst naar het feit dat @ndere euro’s een termijn in dagen meekrijgen, die afloopt. Na afloop van de termijn van een @ndere euro-saldo kan dat saldo gebruikt worden om euro’s uit het garantiefonds te kopen. Dit geeft deelnemende ondernemers de zekerheid dat, als zij in @nder geld betaald worden, zij altijd iets met die koopkracht zullen kunnen, in Alkmaar en regio noemen we @ndere geld/euro's dus Vix.

Deelnemers

Deelnemers

Wilt u op uw website het logo van Vix naast het logo van Ideal en mastercard plaatsen?

Dat kan natuurlijk.

Klik en download hieronder wat je nodig hebt:

Heb je behoefte aan meer beelden of teksten, laat 't ons weten via contact@vix.nl

Ondernemers

Ondernemers

Hoe houd ik circulair geld in mijn administratie/boekhoudpakket bij?

De meeste boekhoudpakketten kunnen onze .mt940 bestanden of .csv bestanden inlezen. Zie ook deze korte instructie-pdf.

Je kunt eenvoudig een .mt940 bestand downloaden vanuit de online omgeving van het Circuit. Ga naar ‘bankieren’ in de online omgeving, en klik aan de linkerkant op ‘transacties exporteren (MT940)’.

In je boekhoudpakket zul je, als je je transacties voor de eerste keer gaat inlezen, een extra bankrekening moeten aanmaken. Als je hier gevraagd wordt om een IBAN in te vullen, gebruik dan de volgende (nep)-IBAN: NL70TRIO0123456789.

Als je dit eenmaal gedaan hebt gaat het inlezen van de transacties en afletteren/toewijzen verder net zoals bij je andere (gewone) bankrekeningen.

Naast MT940 bestanden kun je de transacties ook nog in .csv of .pdf formaat exporteren. Klik hiertoe in de online omgeving op ‘bankieren’ en dan aan de rechterkant van het scherm respectievelijk op het linker- of rechter icoontje boven het woord ‘bedrag’.

Voor de aangifte voor de BTW behandel je transacties op deze circulaire euro rekening net als een tweede, ‘gewone’ euro bankrekening.

Deelnemende bedrijven

Zoek een bedrijf