Veelgestelde vragen

Ondernemers

Ondernemers

Hoe houd ik circulair geld in mijn administratie/boekhoudpakket bij?

De meeste boekhoudpakketten kunnen onze .mt940 bestanden of .csv bestanden inlezen. Zie ook deze korte instructie-pdf.

Je kunt eenvoudig een .mt940 bestand downloaden vanuit de online omgeving van het Circuit. Ga naar ‘bankieren’ in de online omgeving, en klik aan de linkerkant op ‘transacties exporteren (MT940)’.

In je boekhoudpakket zul je, als je je transacties voor de eerste keer gaat inlezen, een extra bankrekening moeten aanmaken. Als je hier gevraagd wordt om een IBAN in te vullen, gebruik dan de volgende IBAN: NL70TRIO0123456789.

Als je dit eenmaal gedaan hebt gaat het inlezen van de transacties en afletteren/toewijzen verder net zoals bij je andere (gewone) bankrekeningen.

Naast MT940 bestanden kun je de transacties ook nog in .csv of .pdf formaat exporteren. Klik hiertoe in de online omgeving op ‘bankieren’ en dan aan de rechterkant van het scherm respectievelijk op het linker- of rechter icoontje boven het woord ‘bedrag’.

Voor de aangifte voor de BTW behandel je transacties op deze circulaire euro rekening net als een tweede, ‘gewone’ euro bankrekening.

Verandert er iets bij het aangeven van de omzetbelasting?

Nee, er verandert niks. Een bedrijf of consument doet een aankoop bij je bedrijf en betaalt in circulair geld. Als de betaling binnen is geef je zoals normaal aan in je boekhouding of het een hoog of laag BTW-betaling betreft. Kijk wel even kort bij de uitleg “Hoe houd ik circulair geld in mijn administratie/boekhoudpakket bij?”.

Voor de belastingdienst maakt het niet uit of de verkoop die in de kassa aangeslagen wordt contant, via de bank, met pin of met circulaire euro’s betaald wordt. Dit is puur voor je eigen administratie. Je betaalt uiteindelijk de BTW wel vanaf je euro-rekening, dus je hele bedrijf 100% op circulair geld draaien is niet mogelijk, maar ook niet nodig om voordeel van het netwerk en circulair geld te hebben.

Moet ik in het Circuit ook BTW en/of inkomstenbelasting betalen?

Omzet/inkomsten verdiend binnen het Circuit moeten gewoon worden opgegeven bij de belastingdienst. Daarbij telt een circulaire euro gewoon als normale euro. Transacties die in euro’s BTW-plichtig zijn, zijn ook binnen het Circuit BTW-plichtig. Hier gelden dezelfde regels als voor handel in euro’s. Zie voor meer informatie de antwoorden bij de vragen “Verandert er iets bij het aangeven van de omzetbelasting?” en “Hoe houd ik circulair geld in mijn administratie/boekhoudpakket bij?”

Hoe moet ik een factuur versturen in circulair geld?

Je kunt gewoon zoals normaal facturen sturen. Schrijf op je factuur duidelijk dat deze ook in circulair geld betaald kan worden. Je kunt voor het gemak van je klant en voor de veiligheid ook de QR code die bij jouw rekening hoort toevoegen aan de factuur. Zet er dan naast: “Betaal gemakkelijk en vertrouwd met de Circuit Nederland app”.

De klant kan dan gemakkelijk via de app betalen, en er is minder kans dat je klant per ongeluk naar de verkeerde rekening betaalt.

Jouw QR code vind je in de online omgeving onder het tabblad ‘persoonlijk’. Klik vervolgens linksonder op ‘QR codes’, en klik dan op de code die je in het scherm ziet staan. Je kunt vervolgens de QR code met je rechtermuisknop opslaan op je computer, en hem als plaatje toevoegen aan je factuur.

Waar kan ik circulair geld besteden?

Het circulaire geld van Circuit Nederland is, zoals de al naam zegt, te gebruiken door mensen die een adres in Nederland hebben. Je kunt het circulaire geld besteden bij zowel particulieren als bedrijven die lid zijn van Circuit Nederland. Vix circuleert in de regio Alkmaar in het BUCH-HAL gebied. Op de website van Vix kun je zoeken naar bestedingsmogelijkheden op basis van diensten en producten, naam, branche, community, of op basis van locatie.

In principe zoek je eerst naar bestedingsmogelijkheden binnen je eigen community. Als deze er niet zijn, kun je verder zoeken naar andere leden van Circuit Nederland.

Als je graag een bepaalde ondernemer bij het netwerk zou willen betrekken, laat het dan aan ons weten – we kunnen je helpen om samen deze ondernemer te betrekken.

Hoe kunnen klanten mij betalen in circulair geld?

Betalen met circulair geld is gemakkelijk en vertrouwd. Betalingen kunnen worden gedaan via de online omgeving, de telefoon-app en via de QR-code. De bankrekening werkt hetzelfde als bij normaal internetbankieren. Met de mobiele app “Circuit Nederland” kun je eenvoudig circulaire euro’s overmaken met je mobiele telefoon (beschikbaar voor Android en iPhone). Ondernemers kunnen het voor hun klanten makkelijker maken om via de app te betalen door hun eigen QR-code zichtbaar op te hangen of op een factuur te printen.

Elke ondernemer in het netwerk heeft een eigen QR-code. Met deze code kunnen leden makkelijk en veilig circulaire euro’s naar elkaar overmaken via de mobile app. Je vindt je QR-code als je via een webbrowser ingelogd bent onder ‘Persoonlijk’ en vervolgens ‘QR-codes’. Klik dan op de code die je in het scherm ziet staan. Je kunt vervolgens de QR code met je rechtermuisknop opslaan op je computer, en hem als plaatje toevoegen aan je factuur, of printen en naast je kassa zetten.

Ik wil graag dat een bedrijf uit mijn netwerk lid wordt, waar geef ik dit aan?

Heb je leveranciers of afnemers die je graag bij het netwerk betrekt? Dan kun je dit aangeven via contact@vix.nl; zij kunnen je helpen om deze ondernemer te betrekken.

Uiteraard kun je ook de ondernemer zelf benaderen. Lees je dan goed in bij deze lijst van veel gestelde vragen. Vooral vragen over boekhouding komen veel voor, maar zijn gelukkig  ook makkelijk te beantwoorden met de antwoorden in deze lijst.

Hoe kan mijn bedrijf gevonden worden in het Circuit?

De belangrijkste manieren zijn via je naam, je branche en de tags/trefwoorden die je invult.
Klik in de balk op 'persoonlijk' en daarna op 'aanpassen'.
Kies de branche die 't best bij jouw bedrijvigheid past
en vul bij 'diensten/producten' een passende omschrijving in. Daar kun je ook al je relevante trefwoorden toevoegen. Als je daar bijvoorbeeld “film, animatie, storytelling” invult, word je gevonden als iemand op “animatie” zoekt; gebruik dit veld naar hartenlust om je vindkans te vergroten.

Daarnaast kunnen leden je vinden via je locatie: op de kaart of door te zoeken naar bedrijven in de buurt. Extra zoekfuncties, die inspelen op de gunfactor tussen leden, zijn de velden “Lid van een broodfonds” en “Klant bij Triodos”. Vink je deze in je profiel aan, dan kunnen leden daarop filteren als zij bedrijven zoeken, en heb je dus een grotere kans dat je gevonden wordt.

Hoe levert handelen met circulair geld zowel mij als de lokale economie voordeel op?

Circulair geld zorgt ervoor dat geld vaker in de regio gebruikt wordt. Lokale verbindingen met andere ondernemers komen zo tot stand. Door het netwerk uit te breiden met jouw onderneming zorg je voor meer klanten en omzet voor je eigen bedrijf en andere lokale ondernemers. Geld dat langer in de regio blijft kan immers meer voor de regio doen. Circulaire euro’s stromen van lokale ondernemer tot lokale ondernemer. Dit stimuleert om lokaal te investeren. Denk aan biologische keurmerken door lokale tuinbouwers die nu wel mogelijk worden, of een iets duurdere lokale inkoop die nu financieel aantrekkelijk wordt, omdat de eigen toekomstige inkomsten daardoor ook hoger worden.

Het is daarnaast niet makkelijk om financiering te krijgen als startende of kleine onderneming. Circuit Nederland maakt krediet mogelijk tegen lage kosten. Krediet in dit netwerk geef je altijd bij de andere leden van het netwerk uit. Leden stimuleren zo de handel voor elkaar en hebben dus voordeel bij jouw circulaire euro krediet. Daarom delen we met z’n allen de kosten. Zo maken we rentevrij, voordelig krediet mogelijk. Hiermee verhogen we de lokale hoeveelheid ‘smeerolie’ in de economie en stimuleren we een bloeiende economie.

Hoe kan het krediet zo voordelig zijn bij Circuit Nederland?

De kosten en de risico’s van krediet zijn bij Circuit Nederland significant lager dan bij banken of andere financiële instellingen. Dit wordt mogelijk gemaakt door risico’s af te dekken zonder rente.

Elk krediet komt met een bepaald risico. Banken dekken dit risico af met rentebetalingen. Maar er geldt ook: hoe hoger de rente, hoe hoger het risico dat een ondernemer de lening niet kan terugbetalen. Zo moeten de rentekosten verder omhoog. Bij het Circuit wordt het risico gezamenlijk gedekt met de ledenbijdragen in plaats van met rente. Door de kosten met iedereen te delen zijn ze per lid heel laag, en neemt de rentedruk af, waardoor het juist makkelijker wordt om je krediet terug te betalen. Het is ook logisch om de kosten te delen met de andere leden van het Circuit: immers, het krediet kan uiteindelijk ook bij hen besteed worden, dus alle leden hebben er baat bij.

Zo ontstaat er een positieve spiraal waarin, samen met het afgenomen risico, de kosten van het krediet dalen.

Wat als er in mijn buurt nog niet veel bedrijven lid zijn – waar kan ik circulair geld dan besteden?

Een belangrijke vraag, zeker als we je vragen om juist nu lid te worden om het Circuit te helpen groeien. Meedoen heeft gelukkig geen risico. Als je het niet lokaal kunt uitgeven, kun je twee dingen met je geld doen:

 • Je kunt het uitgeven bij een andere community. De samenwerking tussen communities vergroot zo het aantal bestedingsmogelijkheden, zodat je zelfs in de beginfase al meer aan je circulaire geld hebt. Als dit betekent dat er meer geld naar sommige communities vloeit dan naar andere, werken we samen met de andere communities om de handelsbalans meer in evenwicht te brengen.
 • Als het ook in andere communities nog niet lukt om een goede bestedingsmogelijkheid te vinden, kun je als bedrijf met je circulaire euro’s gewoon euro’s van het garantiefonds kopen. We mikken erop altijd minstens 103% van de benodigde euro’s in het garantiefonds te hebben – daar zitten we momenteel zeer ruim boven. Hier zit een 0,5% cash out-heffing op om te stimuleren dat bedrijven goed kijken of ze niet toch in het netwerk kunnen besteden.
Hoe, en na hoeveel tijd, kan ik met mijn circulaire geld euro's kopen?

Op dit moment kan een bedrijf op elk moment euro’s kopen met circulair geld. Omdat we willen stimuleren dat circulair geld zo lang mogelijk lokaal blijft circuleren, zullen we over enige tijd invoeren dat de circulaire euro’s minimaal voor een bepaalde periode in het netwerk moeten blijven rondgaan voordat ze verkocht kunnen worden voor euro’s. Leden met een bedrijfsaccount kunnen dan in de online omgeving zien over hoeveel dagen zij met hun circulaire geld bij het Circuit euro’s mogen kopen. Elke nieuw in omloop gebrachte circulaire euro krijgt in het begin een omlooptijd van 180 dagen mee. Zo weten we zeker dat het circulaire geld minimaal zes maanden blijft circuleren onder de leden van het Circuit. Krijg je circulair geld binnen met een andere omlooptijd dan die van het circulaire geld op jouw rekening, dan wordt het gewogen gemiddelde van de twee bedragen genomen om de nieuwe omlooptijd te berekenen.

Er wordt bij het euro’s kopen een kleine ‘cash out-heffing’ geheven (0,5%) om te stimuleren dat je toch nog eens extra kijkt of je het geld niet toch als circulair geld kunt uitgeven, of ons hiervoor om hulp kunt vragen.

Wil je op dit moment als bedrijf euro’s kopen met je circulaire geld, en is de resterende omlooptijd van het geld op je rekening 0 dagen? Stuur dan een e-mail naar info@circuitnederland.nl met het bedrag dat je wilt kopen. We zullen dit proces in de toekomst automatiseren binnen de online omgeving.

Voor particulieren is euro’s kopen bij het Circuit vanwege de regelgeving van de AFM helaas niet mogelijk. Als particulier geldt dat je circulaire euro’s net als boekenbon moet zien: je kunt hem besteden bij alle aangesloten bedrijven, maar niet terugwisselen.

Waar vind ik mijn QR-code?

Elk lid van een community heeft een eigen QR-code. Met deze code kunnen leden makkelijk en snel circulaire euro’s naar elkaar overmaken via de mobiele app. Je vindt je QR-code als je via een webbrowser ingelogd bent onder ‘Persoonlijk’. Klik vervolgens linksonder op ‘QR codes’, en klik dan op de code die je in het scherm ziet staan. Je kunt vervolgens de QR code met je rechtermuisknop opslaan op je computer, en hem als plaatje toevoegen aan je factuur, of uitprinten om naast je kassa te plaatsen.

Hoe gaan gemeentes en provincies om met circulair geld?

Er zijn verschillende oriënterende gesprekken met gemeentes. De gemeente Rotterdam heeft een subsidie voor welzijnswerk verstrekt aan stichting Humanitas. 40% van dit bedrag zal als circulair geld in omloop worden gebracht. Ook in Utrecht zijn gesprekken over betrokkenheid bij de Utrechtse Euro, met gemeente en provincie. We bespreken dan de verschillende vormen waarop overheden circulair geld netwerken kunnen helpen faciliteren.

Wat kan ik doen om circulair geld extra te steunen?

Circulair geld kan alleen werken door het op te zetten als een netwerk van grootschalige communities, waar honderden bedrijven uit uiteenlopende branches aan meedoen. Dan is er voor iedereen zinvolle bestedingsruimte in circulair geld.

Het aandragen van nieuwe leden voor je community is een goede manier om het circulaire geld in je community te steunen. Het is daarnaast natuurlijk belangrijk om zoveel mogelijk van je inkomsten en uitgaven in circulair geld te laten plaatsvinden; zo creëren we waarde en een sterke economie

Doneren aan de organisatie kan ook. STRO (de organisatie achter het Circuit) is een ANBI-stichting, dus giften zijn aftrekbaar voor de belasting. Om te doneren, klik hier: https://www.socialtrade.nl/steun-stro/

Verder kun je helpen door ons doorgeefboek verder te verspreiden. Bestel het boek hier (gratis): https://www.socialtrade.nl/webshop/doorgeefboek-en-e-boek/


 

Registratie

Registratie

Hoe en waar kan ik me inschrijven?

Via deze link kunt u zich inschrijven.

Wat kost deelname?

Lidmaatschapstarieven:

Tarieven Registratie

Lidmaatschap particulieren kost:

15 euro per jaar en mensen kunnen Vix ondersteunen door de hogere opties te kiezen (40, 70, of 100 euro per jaar). Het bedrag boven de 15 euro is een donatie en is aftrekbaar van je belastbaar inkomen omdat STRO, de uitvoerder van Circuit Nederland, waarvan Circuit Alkmaar lid is, een door de Belastingdienst erkend goed doel is (STRO heeft een ANBI-status).

Lidmaatschap bedrijven kost:

Kleinbedrijf (tot 10 medewerkers): €  50,- per jaar
Middenbedrijf (tot 50 medewerkers): € 150,-per jaar
Grootbedrijf (meer dan 50 medewerkers): € 300,-per jaar

Wat is de minimale leeftijd voor een lidmaatschap?

Je moet minimaal 12 jaar oud zijn en als je nog geen 18 bent, moeten je ouders of voogd  toestemming geven. Hiervoor moet één van je ouders of voogd een mail sturen aan  contact@vix.nl  met als bijlage een scan van deze ondertekende brief (Toestemming_Vix-lidmaatschap jeugd) waarin staat dat je toestemming hebt om lid te worden van Circuit Nederland. Zodra wij een ontvangstbevestiging hebben terug gestuurd, kun je je inschrijven.

Inschrijven tot 18 jaar is gratis, mits je als tegenprestatie een nieuw bedrijf als Vix-deelnemer binnenbrengt of een wervende, presentabele vlog maakt van je Vix-ervaringen.

Dat gaat als volgt:
Je schrijft je net als iedereen in via onze vix.nl website

 • Klik op de 'Ik doe mee' knop
 • Maak € 15,- over van jouw eigen IBANrekening.
 • Vermeld bij actiecode vixjongere
 • Wij maken binnen 3 werkdagen 15 Vix over op je nieuwe rekening, zodat je meteen kunt Vix-en.
 • En daarna wachten wij uiteraard met spanning af of het je lukt om een bedrijf in te laten schrijven of welke sprankelende, wervende vlog wij van je binnen krijgen.

Hoe dan ook: heel veel Vix-plezier!!!

Meer informatie en vragen via contact@vix.nl

Vanaf je 18de jaar mag je het zelf regelen om lid te worden van Vix.

Waarom betaal ik mijn lidmaatschapsbijdrage in gewone euro

Bedrijven die deelnemen aan Circuit Nederland mogen na een bepaalde periode hun Vix verkopen voor euro’s. Dat geeft bedrijven zekerheid, waardoor ze eerder lid worden. Als de Vix wordt verkocht voor euro is er echter wel kans dat er minder Vix aanwezig is om onderling te handelen. Als we de Vix echt een push willen geven, moeten we zorgen dat er constant nieuwe Vix bijkomt. Om nieuwe Vix te creëren, wordt het lidmaatschapsgeld via een bank-incasso in euro geïnd, waarna Circuit Nederland deze euro’s omzet in Vix. Dat zijn jaarlijks toch weer mooi tienduizenden euro’s extra die voor een termijn beschikbaar gemaakt zijn om onze onderlinge economie in Circuit Nederland te versterken. Om dezelfde reden vragen we ook overheden en particulieren om zo vaak mogelijk Vix te kopen, zodat die voor een lange tijd gaat circuleren in onze lokale economie. Ook de kredieten in Vix brengen voor een vaste looptijd meer Vix in omloop zodat de samenwerking tussen de leden verstrekt wordt.

Waarom betaal ik lidmaatschap?

Het lidmaatschap dient diverse doeleinden. Uit het lidmaatschap kunnen renteloze kredieten verstrekt worden, kosten voor de organisatie die de Vix uitgeeft betaald worden, zoals lidmaatschap kosten van Circuit Nederland, bijhouden van de website en de betaalsoftware, een stukje bekendheid creëren d.m.v. reclame en marketing, en salaris kosten voor de mensen die in dienst zijn van Circuit Alkmaar, de organisatie die de Vix uitgeeft. Besloten ligt hierin dat de salarissen lager liggen dan de "grote" banken mensen verdienen, en dat wij ook nooit bonussen of andere exorbitante bedragen uitkeren t.b.v. zelf verreiking. Wij staan gewoon tussen de mensen in de regio, de Vix is van ons allen, hier hoort een nuchter beleid bij qua salariëring. Wist u dat salaris een verbastering van Salis en Soldij is, romeinse soldaten kregen Soldij, en dat Salis zout is in het Latijns, romeinse soldaten werden betaald in zout.

Waarom wordt ik bij registratie gevraagd of ik Broodfondslid of Triodos klant ben?

Wij ondersteunen initiatieven als broodfondsen en de Triodosbank is een bank die staat grotendeels uit ons gedachtengoed. Als je lid bent van een broodfonds en wilt dat mensen die graag zaken willen doen met broodfondsleden je dan makkelijk kunnen vinden met de extra zoekfunctie. Hetzelfde geldt ook voor Triodos klanten.

Veiligheid / wetgeving

Veiligheid / wetgeving

Hoe wordt privacy gewaarborgd in het Circuit?

In het kort: we houden ons verre van big-brother-achtige praktijken, en we verkopen je data niet.

In meer detail: het Circuit en de daaraan verbonden communities zijn gebonden aan de wetgeving die de privacy in verband met bewaring en opslag van persoonsgegevens regelt. Dat betekent dat we de persoonsgegevens verwerken met inachtneming van de geldende wet- en regelgeving en bindende gedragscodes binnen het Circuit. Onze privacyverklaring vind je door hier te klikken.

Is het Circuit Nederland wettelijk toegestaan?

Ja, wettelijk gezien is er niets nieuws onder de zon. Juridisch gezien is het Circuit een netwerk van bedrijven en particulieren die in een besloten omgeving met elkaar handelen via een onderlinge boekhouding. M.a.w.: de leden houden zo onderling de score bij van hun onderlinge handel. Leden verdienen soms meer dan ze uitgeven (ze bouwen een positief saldo op), en soms geven ze gedurende een periode meer uit dan ze verdiend hebben (ze hebben dan onder de voorwaarden van het netwerk rentevrij krediet ontvangen). Samen is de balans van alle saldi altijd 0.

Dit is vergelijkbaar met een commerciële barterorganisatie, die op veel plekken in Europa en de wereld, en ook in Nederland al decennia opereren. Wel blijven we voortdurend met De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in gesprek, om te zorgen dat we ook in toekomst kunnen blijven opereren.

Kun je met dit systeem belasting ontduiken?

Nee, je betaalt net zoveel belasting over inkomsten/transacties in het Circuit als bij normale euro-betalingen. We zijn ook verplicht transactiegegevens met de belastingdienst te delen. Vanwege de volledig digitale omgeving van circulair geld is het via het Circuit zelfs veel moeilijker om belasting te ontduiken.

Hebben jullie een garantiefonds?

Ja. Het garantiefonds zorgt voor een stabiele euro-dekking van het circulaire geld. Als je circulair geld accepteert, dan heb je dus altijd zekerheid dat er niet mee blijft zitten. Heb je geen bestedingsmogelijkheid binnen je community / het Circuit kunnen vinden (vraag ons ook zeker met een mailtje om hulp in dit geval, het liefst zien we uiteraard de circulaire euro’s verder circuleren) dan kunnen wij, wanneer de minimum omlooptijd op je rekening is verstreken, de circulaire euro’s van je overkopen met gewone euro’s.

We streven altijd naar een dekkingsgraad van 103%. Hier zitten we momenteel zeer ruim boven. We hebben voldoende zekerheden ingebouwd: voordat de dekking onder de 100% is zal eerst meer dan 30% van de bedrijven in Nederland failliet moet gaan – een erg onwaarschijnlijk scenario. Mocht dat toch gebeuren, zal het nog altijd mogelijk zijn om euro’s te kopen met circulair geld, alleen koop je dan bijvoorbeeld 99 cent voor iedere circulaire euro, afhankelijk van de dekkingsgraad.

Hoe veilig is de betalingssoftware?

Geen enkele banksoftware is volledig immuun voor aanvallen van buitenaf. De beveiliging van systemen berust daarom op het principe dat het teveel moeite moet kosten om de baten van het hacken waard te zijn. Wat dit betreft zijn er goede redenen om meer vertrouwen in de veiligheid van Cyclos te hebben dan in de veiligheid van conventionele bankensystemen. Allereerst hebben we natuurlijk een team van banksoftware-experts, dat constant de laatste ontwikkelingen op veiligheidsgebied bijhoudt en implementeert in de software.

Cyclos is daarnaast erg veilig omdat het een gesloten en digitaal systeem is. Verdachte transacties kunnen gemakkelijk getraceerd worden en het geld in het systeem kan niet even snel omgewisseld worden naar anonieme bankbiljetten.

Lees meer over de software op de website van Cyclos.

Smartphone/tablet instellen als 'beveiligd apparaat'.

 
Mobiele pincode instellen 
Sinds 11-11-2019 kun je de nieuwe versie van de mobiele app installeren. Als je automatische updates aan hebt staan, hoef je hier niets voor te doen. Na deze update kun je op je smartphone of tablet een pincode instellen. Vanaf dan kun je inloggen met die pincode in plaats van met je wachtwoord. Dit is niet verplicht, het vergroot slechts het gebruiksgemak met behoud van veiligheid. Als je meerdere telefoons of tablets gebruikt voor de app, zul je voor ieder apparaat apart een code moeten instellen. 
 
Veilig betalen met je smartphone of tablet 
Nadat jij je pincode ingevoerd hebt, zal je gevraagd worden of je je smartphone of tablet wilt instellen als ‘beveiligd apparaat’. Dit werkt met een bevestigingscode, die je via e-mail ontvangt. Alles blijft daarna bij het oude, maar je betalingen zullen veel veiliger zijn. 
 
Bevestigen van betalingen 
Sinds 18-11-2019 worden betalingen via de website beter beveiligd door middel van tweefactor authenticatie. Doe je een betaling via de website, dan dien je deze te bevestigen door een QR code te scannen of door een eenmalig wachtwoord in te voeren dat via e-mail verstuurd wordt. Heb je je smartphone of tablet nog niet ingesteld als beveiligd apparaat, dan kan dit alleen door middel van een eenmalig wachtwoord. Het scannen van de QR code gaat heel eenvoudig: open de Circuit Nederland app en klik op het QR code-icoon rechtsboven. Ben je ingelogd, dan vind je deze in de menubalk bovenin het scherm. 
 
Heb jij je smartphone of tablet ingesteld als een beveiligd apparaat, dan kun je daarmee tot 500 Circulaire Euro’s per dag betalen zonder dat hier een eenmalig wachtwoord voor nodig is.  
 
We zijn erg blij dat het Circuit nu zover gegroeid is dat het tijd is voor deze extra beveiliging. We hopen dat je het geen probleem vindt om éénmalig je smartphone of tablet als beveiligd apparaat in te stellen en een pincode in te stellen. Zo wordt het een stuk veiliger om met circulair geld te betalen! 

Handelen

Handelen

Waar kan ik circulair geld besteden?

Het circulaire geld van Circuit Nederland is, zoals de al naam zegt, te gebruiken door mensen die een adres in Nederland hebben. Je kunt het circulaire geld besteden bij zowel particulieren als bedrijven die lid zijn van Circuit Nederland. Op de website van Vix,  kun je zoeken naar bestedingsmogelijkheden op basis van diensten en producten, naam, branche, community, of op basis van locatie.

In principe zoek je eerst naar bestedingsmogelijkheden binnen je eigen community. Als deze er niet zijn, kun je verder zoeken naar andere leden van Circuit Nederland.

Als je graag een bepaalde ondernemer bij het netwerk zou willen betrekken, laat het dan aan ons weten – we kunnen je helpen om samen deze ondernemer te betrekken.

Hoe verkrijg ik saldo in het Circuit?

Er zijn drie manieren om circulair geld te verkrijgen:

 1. Je verkoopt een dienst of product aan een klant voor circulair geld.
 2. Je vraagt krediet aan in circulair geld.
 3. Je koopt circulair geld. Zowel bedrijven als particulieren kunnen circulair geld kopen. Hiervoor dien je uiteraard eerst een rekening te hebben bij één van de communities.
  Om saldo bij te kopen maak je het gewenste bedrag over naar NL64 INGB 0000 355 925 tnv Stichting STRO o.v.v. “aankoop Vix”.(we gebruiken ING ipv Triodos omdat betalingen aan ING gelijk binnenkomen op onze rekening).
  Let op, consumenten mogen vanwege de wetgeving hieromtrent niet meer dan 150,- per keer aankopen. Voor bedrijven is er geen maximum. Eén circulaire euro kost één gewone euro. Binnen één werkdag, maar meestal al binnen een uur, krijg je dan het bedrag in circulaire euro’s op je rekening gestort.

  P.s.: zorg ervoor dat je het rekeningnummer gebruikt waarmee je bij ons bekend bent. Wanneer je een ander rekeningnummer gebruikt, vermeld dan je gebruikersnaam of e-mailadres in de betaling.

Hoe kan ik betalen in het Circuit?

Betalen in het Circuit is gemakkelijk en vertrouwd. Door je te registreren krijg je toegang tot je eigen circulair-geld rekening. Betalingen kunnen worden gedaan via de online omgeving, de app, en middels QR-code. De online omgeving werkt hetzelfde als bij normaal internetbankieren. Met de mobiele app “Circuit Nederland” kun je eenvoudig circulaire euro’s overmaken met je mobiele telefoon (beschikbaar voor Android en iPhone). Ondernemers kunnen het voor hun klanten makkelijker maken om via de app te betalen door hun eigen QR-code zichtbaar op te hangen of op een rekening te printen (zie ook “Waar vind ik mijn QR-code?”).

Waar vind ik mijn QR-code?

Elk lid van een community heeft een eigen QR-code. Met deze code kunnen leden makkelijk en snel circulaire euro’s naar elkaar overmaken via de mobiele app. Je vindt je QR-code als je via een webbrowser ingelogd bent onder ‘Persoonlijk’ Klik vervolgens linksonder op ‘QR codes’, en klik dan op de code die je in het scherm ziet staan. Je kunt vervolgens de QR code met je rechtermuisknop opslaan op je computer, en hem als plaatje toevoegen aan je factuur, of uitprinten om naast je kassa te plaatsen.

Hoe werkt de dagenteller op mijn rekening?

De dagenteller (we noemen dit de omlooptijd) geeft aan over hoeveel dagen je met je circulaire euro’s weer gewone euro’s kunt kopen uit het garantiefonds. Dit zorgt ervoor dat de circulaire/@ndere euro’s in ieder geval gedurende het aantal dagen van de omlooptijd de lokale economie zullen stimuleren.

Op dit moment staat de omlooptijd voor alle accounts nog op 0 dagen. Als de omlooptijd/dagenteller definitief gebruikt gaat worden krijgen alle leden hier bericht van.

Is het circulaire geld van de verschillende communities uitwisselbaar?

Ja, de leden van de verschillende communities van het Circuit kunnen ook met elkaar handelen in het geval er in de eigen community niet voldoende aanbod is. Het profiel en aanbod van je bedrijf is dan ook zichtbaar voor leden van andere communities. Hierbij is er de mogelijkheid om te filteren op een bepaalde afstand of branche. De samenwerkende communities zorgen ervoor dat de waarde van alle lokale munten gelijk is. Het volume aan bedrijven binnen de ene community versterkt zo de kracht van het netwerk als geheel en daarmee ook de kracht van de andere communities.

Kan ik ook sparen binnen het Circuit?

Nee, we bieden geen spaarrekening aan. Je rekening in circulair geld fungeert als een betaalrekening. Het doel is namelijk juist om te zorgen voor meer handel en liquiditeit in de regio. Om dit te bewerkstelligen moet het circulaire geld zoveel mogelijk van hand wisselen; sparen past hier niet bij.

Wat is een referentie?

Met een referentie kun je andere leden een beoordeling geven die vervolgens in hun profiel voor alle leden zichtbaar is. Je kunt hier bijvoorbeeld aangeven hoe je de handel of samenwerking met deze ondernemer hebt ervaren.

Wat kan ik doen om circulair geld extra te steunen?

Circulair geld kan alleen werken door het op te zetten als een netwerk van grootschalige communities, waar honderden bedrijven uit uiteenlopende branches aan meedoen. Dan is er voor iedereen zinvolle bestedingsruimte in circulair geld.

Het aandragen van nieuwe leden voor je community is een goede manier om het circulaire geld in je community te steunen. Het is daarnaast natuurlijk belangrijk om zoveel mogelijk van je inkomsten en uitgaven in circulair geld te laten plaatsvinden; zo creëren we waarde en een sterke economie.

Doneren aan de organisatie kan ook. STRO (de organisatie achter het Circuit) is een ANBI-stichting, dus giften zijn aftrekbaar voor de belasting. Om te doneren, klik hier: https://www.socialtrade.nl/steun-stro/

Verder kun je helpen door ons doorgeefboek verder te verspreiden. Bestel het boek hier (gratis): https://www.socialtrade.nl/webshop/doorgeefboek-en-e-boek/

Woordenlijst

Woordenlijst

Garantiefonds

Het garantiefonds zorgt voor de stabiliteit van de euro-dekking van het circulaire geld. Als je circulair geld accepteert, dan heb je door het garantiefonds altijd zekerheid dat je ze ook weer kunt uitgeven. Heb je geen bestedingsmogelijkheid binnen het Circuit, dan kopen wij je circulaire euro’s met gewone euro’s van je over.

We streven altijd naar een dekkingsgraad van 103%. Hier zitten we momenteel zeer ruim boven. Elke maand publiceren we een rapport van een onafhankelijke derde partij die laat zien hoe het er voor staat met de dekking. We hebben voldoende zekerheden ingebouwd: voordat de dekking onder de 100% komt zal eerst meer dan 30% van de bedrijven in Nederland failliet moet gaan – een erg onwaarschijnlijk scenario. Mocht dat toch gebeuren, zal het nog altijd mogelijk zijn om euro’s te kopen met circulair geld, alleen koop je dan bijvoorbeeld 97 cent voor iedere circulaire euro, afhankelijk van de dekkingsgraad.

Marginale winst

De pure winst die een ondernemer overhoudt van de opbrengst van één extra verkoop. Als een ondernemer niet op volle capaciteit draait kan hij gemakkelijk een extra verkoop doen zonder dat daardoor zijn vaste lasten stijgen. Dat betekent dat die extra verkoop alleen de variabele kosten hoeft te dekken – de rest van de opbrengst is puur winst! Een deel van die winst bij dragen aan de risicodekking van het krediet van de klant is al snel nog altijd winstgevend, omdat de winstmarge op één extra verkoop vaak erg groot is, en de potentiële klant anders simpelweg het geld niet zou hebben om daadwerkelijk klant te worden.

Omlooptijd

De omlooptijd/termijn van een circulaire euro geeft aan over hoeveel dagen u met deze circulaire euro gewone euro’s uit het garantiefonds kunt kopen. U kunt de gemiddelde omlooptijd van uw circulaire euro’s zien als u inlogt op uw betaalrekening. Als u geld overmaakt naar een andere rekening krijgen de circulaire/@ndere euro’s van de overboeking deze gemiddelde omlooptijd mee.

Op dit moment staat de omlooptijd voor alle accounts nog op 0 dagen. Als de omlooptijd/dagenteller definitief gebruikt gaat worden krijgen alle leden hier bericht van.

Circulair geld

Circulair geld is de valuta van Circuit Nederland. Eén circulaire euro is evenveel waard als een normale euro. Het verschil is dat het circulaire geld digitaal de opdracht meekrijgt om voor een minimale tijd (de omlooptijd) lokaal te blijven circuleren. Hierdoor profiteert de lokale gemeenschap vaker van de waarde van circulair geld. De opdracht om een bepaalde termijn (meestal zes maanden) lokaal te circuleren wordt gegeven binnen de betaalsoftware van het Circuit: Cyclos

Termijn-euro

De termijn-euro is een technische naam voor circulair geld; de valuta van Circuit Nederland. Het woord ‘termijn’ verwijst naar het feit dat circulair geld een aflopende termijn in dagen meekrijgt. Na afloop van de termijn van circulair geld-saldo kan dat saldo gebruikt worden om euro’s van de dekkingsrekening te kopen. Dit geeft deelnemende ondernemers de zekerheid dat, als zij in circulair geld betaald worden, zij het ook altijd weer uit kunnen geven aan wat zij nodig hebben.

Cyclos

Het Circuit maakt gebruik van de door Stichting STRO ontwikkelde betaalsoftware Cyclos 4 PRO. Deze betaalsoftware is in 2014 door de internationale betalingsindustrie bekroond met de prijs voor meest innovatieve betalingssoftware. Wereldwijd zijn er zo’n 10 miljoen mensen die hun dagelijkse betalingen via Cyclos doen. De Europese Commissie ondersteunde met het Digipay4Growth project drie pilotprojecten in Europa om de bijzondere innovaties in deze software toe te passen.

Community

Het Circuit Nederland bestaat uit verschillende communities – groepen van bedrijven, particulieren, verenigingen en coöperaties die samenwerken om de onderlinge handel te versterken met circulaire euro’s. Ze hebben elk hun eigen doelstelling – bijvoorbeeld om de lokale economie te versterken, of om waardeketens te verduurzamen – maar allemaal willen ze het financiële systeem beter maken. De communities worden aangestuurd door een lokaal team. Ze gebruiken een eigen naam voor zichzelf en voor hun circulaire geld. Zie bijvoorbeeld de Utrechtse Euro, de Alkmaarse Vix, of de United van United Economy.

De leden van de communities handelen met elkaar. De meeste communities zijn lokaal of regionaal, maar er zijn ook landelijk opererende initiatieven, zoals United Economy. In alle gevallen is onderlinge handel mogelijk, waarbij we ervoor waken dat de handel tussen de communities in balans blijft.

Wat kan ik doen om van de Vix een succes te maken.

Wat kan ik doen om van de Vix een succes te maken.

Logo en banner op website en factuur

Het is belangrijk om zichtbaar te zijn als Vix-deelnemer.

Uiteraard op de website met b.v. een banner in de footer.

Maar 't werkt ook heel goed om standaard een regel of banner toe te voegen op uw facturen.

Hieronder diverse materialen om te downloaden. Heeft u speciale wensen, neem dan contact met ons op. Het is b.v. ook mogelijk uw QR-code in de balk te verwerken.

Klik met de rechtermuisknop en kies voor 'Afbeelding opslaan'.

 

 

Vix-logo_cirkel

 

 

 

Ter inspriratie een voorbeeld van een Vix-vermelding op de website van een van onze deelnemers: https://www.hollandlamp.nl/vix-betaalmiddel

 

Promotiemateriaal

We hebben een enorme collectie kaarten met Loesje-achtige teksten.

Die zijn verkrijgbaar

 • als kaart op A6-formaat, 2-zijdig bedrukt met uitleg op de achterkant
 • als poster op elk gewenst formaat tot A0
 • als banner van 300 * 58 cm.

Bestellen via contact@vix.nl tegen kostprijs op locatie bezorgd.

Heeft uw zelf nieuwe leuzen of wervende tekst, dan kunnen we die ook gebruiken.

 

Actie & Transactie

De eerste en belangrijkste actie is om de lijst van Vix-ondernemers eens rustig door te kijken.

Dat kan 't best in de betaalomgeving, maar ook op https://vix.nl/bedrijven

 • met wie van deze Vix-ondernemers doet u al zaken.
  Spreek af om dat voortaan in Vix te doen.
  Elke euro die Vix wordt, blijft rondgaan in de regio.
 • met wie zou u zaken kunnen en willen doen. Probeer 't uit. Vix is een mooie aanleiding.
 • en wie mist u nog in de lijst. Nodig die uit om mee te doen, of vraag de Vix-makelaars om te bemiddelen.

Er kan meer.

Onderneemt u iets dat werkt?
Laat 't ons weten!

Vix-ambassadeur

Stel u bewust en actief op als Vix-ondernemer.

Vraag bij elke factuur: 'Kan 't ook in Vix?'

Breng Vix ter sprake tijdens feestjes, zakelijke gesprekken, bedrijfsborrels, enz.
Het is een onderwerp dat bij bijna alle maatschappelijk vraagstukken van deze tijd relevant is.

Steek een paar kaarten in je zak.

En maak er plezier mee!
't Is ook gewoon leuk:
Je ontmoet nieuwe mensen, ontdekt andere winkeltjes en gaat ineens zaken doen met verrassende ondernemers in je eigen regio.

Wij hebben alle informatie, tips en teksten om je te ondersteunen als er moeilijker vragen komen.

Overig

Overig

Wat is het verschil tussen circulair geld en euro

Gewone euro’s verlaten de regio heel snel; geld vloeit weg naar financiële centra. Zo ontstaat er een tekort aan smeerolie voor de lokale economie. Circulair geld krijgt via onze software de opdracht mee om lokaal te circuleren. Circulaire euro’s gaan zo vaker van hand tot hand. Dezelfde ‘smeerolie’ blijft langer in de lokale motor rondgaan. Hierdoor profiteren meer lokale ondernemers van dezelfde euro.

Heeft circulair geld meer effect dan gewoon met euro

Ja. Als je met euro’s lokaal koopt weet je nooit waar het bedrijf dat twee of drie stappen verderop in de keten zit het geld besteedt. Met circulair geld is juist zeker dat ieder bedrijf dat zich aansluit ook mee blijft doen met lokaal kopen, zodat uiteindelijk iedereen meer kan verdienen.

Hoe zorgt circulair geld voor meer transparantie?

De huidige financiële markten zijn ondoorzichtig en onoverzichtelijk. Panama papers, paradise papers, LIBOR: om de zoveel tijd komt er weer een schandaal bij. Door te handelen met circulair geld weet je zeker dat je besteding terecht komt bij lokale ondernemers, die op hun beurt lokaal inkopen doen. Je weet weer waar je geld heen gaat.

Wat is het verschil tussen het Circuit en andere netwerken met een eigen betaalsysteem, zoals barters of peer-to-peer netwerken?

Het Circuit is een samenwerkingsverband tussen verschillende communities, ieder met een eigen doelstelling, maar met het gezamenlijke doel een duurzamer geldsysteem te creëren.

Het belangrijkste verschil tussen de circulaire euro’s van het Circuit en de betaalsystemen van een barter of een P2P (peer-to-peer) netwerk is dat het Circuit werkt met eurodekking. De waarde van de circulaire euro’s wordt gewaarborgd door een garantiefonds. Als je de circulaire euro’s niet kunt uitgeven binnen hun minimum omlooptijd dan koopt de organisatie vanuit de eurodekking jouw circulaire geld van je over. Dit is niet mogelijk in het systeem van barternetwerken, waardoor de waarde van de valuta niet stabiel is.

Daarnaast werkt het Circuit met een professioneel team en geavanceerde betaalsoftware. De software maakt het mogelijk om een opdracht mee te geven aan het geld (blijf lokaal), en om rentevrije kredieten tegen lage kosten te verstrekken. Peer-to-peer netwerken, zoals krediet unies of crowdfunding, opereren volgens de standaard bankenmethode om risico af te dekken: met rente.

Wat als de euro instort? Werkt het Circuit dan nog steeds?

Als de euro op instorten staat, kan bij het afsluiten van de kredieten bedongen worden dat die binnen het Circuit worden afgelost met de levering van goederen of diensten. Er kan ook worden afgelost in de vorm van een mandje aan producten. Zo wordt de waarde van de circulaire euro puur gebaseerd op productiekracht. De oude euro-prijzen zijn dan slechts een rekeneenheid voor ruilwaarde, net als centimeters dat zijn voor lengte.

Hoe verdient de stichting haar geld?

De Social Trade Organisation is een ANBI-stichting. Eventuele winst wordt nooit uitgekeerd aan aandeelhouders (die hebben we niet) maar moet worden geherinvesteerd in het doel van de stichting. STRO verkrijgt haar inkomsten via ledendonaties en via de mondiale verkoop van Cyclos softwarelicenties. Ook helpen we op projectbasis circulaire geldsystemen op te zetten. Daarnaast worden de communities en de Circuit organisatie ondersteund door de jaarlijkse deelnemersbijdrages.

Hoe start ik een community?

Zie voor het opstarten van een eigen community dit stappenplan.

Hoe heet de valuta van Circuit Nederland?

Er bestaan verschillende namen voor de circulaire euro’s van Circuit Nederland. Zoals circulair geld, circulaire euro’s, @nder geld, lokaal geld, of termijn-euro’s. Deze benamingen verwijzen allemaal naar de kerntaak van deze euro’s: ze moeten voor een bepaalde termijn lokaal circuleren. Binnen de lokale communities wordt meestal weer een lokale naam gehanteerd om het groepsgevoel te verhogen, zoals United, Utrechtse Euro, of Vix. Het betreft echter nog altijd circulair geld.

De overkoepelende term voor de valuta van Circuit Nederland is daarom circulaire euro.

Wat kan ik doen om circulair geld extra te steunen?

Circulair geld kan alleen werken door het op te zetten als een netwerk van grootschalige communities, waar honderden bedrijven uit uiteenlopende branches aan meedoen. Dan is er voor iedereen zinvolle bestedingsruimte in circulair geld.

Het aandragen van nieuwe leden voor je community is een goede manier om het circulaire geld in je community te steunen. Het is daarnaast natuurlijk belangrijk om zoveel mogelijk van je inkomsten en uitgaven in circulair geld te laten plaatsvinden; zo creëren we waarde en een sterke economie.

Doneren aan de organisatie kan ook. STRO (de organisatie achter het Circuit) is een ANBI-stichting, dus giften zijn aftrekbaar voor de belasting. Om te doneren, klik hier: https://www.socialtrade.nl/steun-stro/

Verder kun je helpen door ons doorgeefboek verder te verspreiden. Bestel het boek hier (gratis): https://www.socialtrade.nl/webshop/doorgeefboek-en-e-boek/

Deelnemende bedrijven

Zoek een bedrijf